Uporaba piškotkov

Kaj so piškoti?

Piškoti so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so potrebni?

Piškoti so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja brez njih ne bi bile mogoče. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškote?

Piškote uporablja večina spletnih strani. So priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika.

Razlogov za uporabo piškotov je več, prvi je zagotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani). Pomagajo tudi pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine) ter pri zbiranju statistik o navadah spletnega uporabnika, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani ter ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom.

Katere piškote uporabljamo na spletni strani?

Ime piškotaNamenTrajanje
CookieConsentHranjenje vaših nastavitev piškotov na naši spletni strani1 leto
_gaUporablja se za določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta.2 leti
_gatOmejevanje pogostosti zahtevkov.Do konca seje
_gidUporablja se za določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta.Do konca seje
tk_aiSluži za spremljanje obiska na spletni strani in omogoča uporabniško izkušnjo. Podatki so anonimizirani.Do konca seje

Začasen izklop spletnih piškotov

Najhitrejši in najenostavnejši način za preprečitev shranjevanja spletnih piškotov pri vseh spletnih brskalnikih je uporaba tako imenovanega »zasebnega okna«. Zasebno brskanje nam namreč omogoča, da obiskujemo splet, ne da da bi spletni brskalnik pri tem shranjeval kakršnekoli informacije o straneh, ki smo jih obiskali.

Kako lahko upravljam piškote?

Če se ne strinjate z uporabo piškotov na našem spletnem mestu, lahko to opcijo izberete znotraj obvestila o piškotih. Vedno imate možnost, da piškote sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškote. Namestitev piškotov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškote, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškote zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškot shrani. Spletni brskalniki za onemogočanje piškotov uporabljajo različne načine, ki jih običajno najdete v meniju Orodja ali Možnosti. Preberete lahko tudi Pomoč v brskalniku.

Kako dolgo hranimo informacije?

To je odvisno od vrste piškotov. Piškoti seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškoti lahko potečejo šele po nekaj mesecih ali celo nekaj letih. Piškote lahko sami izbrišete v spletnem brskalniku.